Εκπαίδευση ekpaideush_skylou

Published on 20 Μαΐου, 2013 | by dogsworld

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου

Το Dogs World δημιούργησε για εσάς μια σειρά εκπαιδευτικών tutorials βήμα προς βήμα, που σας επιτρέπουν να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε βασικές εντολές, μόνοι σας.

Φυσικά, η δουλειά ενός σωστού επαγγελματία εκπαιδευτή δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί, και ειδικά αν έχετε βλέψεις για διαγωνισμούς, κυναθλήματα κλπ, καλύτερα μην επιχειρήσετε καθόλου μόνοι σας αλλά απευθυνθείτε εξ αρχής σε ειδικό.

Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσετε συνεπώς τα tutorials θα δείτε μεγάλη βελτίωση και αποτελέσματα! Φυσικά αυτό δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται κάποιος χρόνος ο οποίος μπορεί να ποικίλει ανάλογα το σκύλο.

Το παρόν άρθρο είναι η εισαγωγή και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σημαντικά πράγματα που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ας ξεκινήσουμε:

Timing (Συγχρονισμός)

Το timing είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση. Θα πρέπει να κάνετε το σκύλο να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του σε μια εντολή ήταν επιτυχής, επιβραβεύοντας τον τη στιγμή που την ολοκληρώνει. Όχι μετά από αρκετά δευτερόλεπτα! Επίσης, υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος δεν είναι σε διάθεση για εκπαίδευση και δε μπορεί να ανταποκριθεί, πχ. όταν είναι άρρωστος ή σε υπερένταση και άρα χρειάζεται εκτόνωση. Το ιδανικό είναι να τον πάτε μια βόλτα (ή για τρέξιμο) πριν κάνετε τις ασκήσεις.

Επιβράβευση, όχι δωροδοκία!

Η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς του σκύλου σας με μια λιχουδιά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης, αλλά αν το παρακάνετε, μπορεί να εξελιχθεί σε δωροδοκία. Δηλαδή να σας ακούει μόνο όταν βλέπει ότι έχετε λιχουδιά. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να σταματήσετε ή να μειώσετε τη συχνότητα που δίνετε λιχουδιά σαν επιβράβευση. Ένα παιχνίδι, μια βόλτα, ένα χάδι ή ένας έπαινος μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη λιχουδιά.

ekpaideush_skylou

Εκπαίδευση σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Είναι λογικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευση σε κάποιο χώρο χωρίς πολλά ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή του σκύλου σας, όπως πχ μέσα στο σπίτι. Όμως, σταδιακά να αλλάζετε περιβάλλον ώστε να μη μάθει ότι υπακούει μόνο σε ένα συγκεκριμένο και όχι σε άλλα.

Στάση και γλώσσα σώματος

Η στάση σας και οι χειρονομίες σας μπορεί να σας δυσκολέψουν αν δεν είστε προσεχτικοί. Καλό είναι να δίνετε τις εντολές πάντα όρθιοι και να μην έχετε τα χέρια στην τσέπη γιατί αν κρύβετε εκεί τις λιχουδιές ο σκύλος θα σας ακούει μόνο όταν έχετε τα χέρια στην τσέπη (δωροδοκία)! Χρησιμοποιήστε ένα τσαντάκι που θα το ρίχνετε στην πλάτη σας ή να έχετε τις λιχουδιές κρυμμένες στη γροθιά σας ώστε να μην τις βλέπει.

Σωστή γενικότερη συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο

Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να μας βλέπει ως ανώτερο ιεραρχικά μέλος της αγέλης και να μας σέβεται, αν θέλουμε να μας υπακούει. Για να το πετύχετε αυτό διαβάστε το επερχόμενο σχετικό άρθρο μας «Η σωστή συμπεριφορά προς το σκύλο».


Τι θα χρειαστείτε:

  •  Λιχουδιές: οτιδήποτε αρέσει πολύ στο σκύλο σας (τυρί ή κρέας λειτουργούν συνήθως άριστα) και τσαντάκι προαιρετικά
  •  Περιλαίμιο
  •  Λουρί
  •  Λίγο χρόνο καθημερινά, διάθεση, υπομονή και επιμονή!

Τα tutorials της σειράς «Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου»:

  1. Η εντολή «Κάτσε»
  2. Η εντολή «Κάτω»
  3. Η εντολή «Μείνε»
  4. Η εντολή «Έλα»
  5. Η εντολή «Άστο»
Μοιραστείτε τη γνώση:

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑