Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/dogsworld.gr/public_html/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52
Εκπαίδευση astynomikoi-skyloi-k9_2

Published on 26 Φεβρουαρίου, 2014 | by dogsworld

Αστυνομικοί σκύλοι – Κ9, μέρος 2

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – Κ9 της ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 1975, και ιδρύθηκε επίσημα το 1986 με έδρα την Αθήνα. Απαριθμεί στις τάξεις της περίπου 190 σκύλους, από τους οποίους οι 70 βρίσκονται στην Αθήνα, οι 25 στην Θεσσαλονίκη, και οι υπόλοιποι είναι κατανεμημένοι στις υπόλοιπες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Έχουν ιεραρχία και βαθμούς ανάλογους των αστυνομικών. Με βάση τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς που ισχύουν το ίδιο και για τα τρία Σώματα Ασφαλείας, υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους και έχουν τα ίδια δικαιώματα!

Κάθε αστυνομικός σκύλος έχει το συνοδό του, ο οποίος είναι αστυνομικός με ειδική εκπαίδευση. Ο σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού.

malinois_k9

Ειδικότητες

Οι σκύλοι και οι χειριστές τους  διακρίνονται από την ελληνική Αστυνομία, ανάλογα με το αντικείμενο και την εκπαίδευση τους στις παρακάτω ειδικότητες – κατηγορίες:

  1. Ανίχνευσης εκρηκτικών υλών – συνδράμουν με τις αστυνομικές δυνάμεις του Τμήματος Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών, για την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο χώρων, ο οποίος γίνεται είτε προληπτικά ή κατόπιν ενημέρωσης για ύπαρξη συγκεκριμένου υλικού. Οι σκύλοι αυτοί έχουν άριστες οσφρητικές ικανότητες και κάνουν καθημερινά περισσότερες από 20 προληπτικές έρευνες. Όταν ο σκύλος εντοπίζει την ακριβή θέση εκρηκτικών, έχει εκπαιδευτεί να κάθεται και να παραμένει σιωπηλός σε εκείνη τη θέση διατηρώντας παθητική στάση.
  2. Ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – συνδράμουν με μεικτά αστυνομικά κλιμάκια σε ελέγχους ατόμων, μέσων μεταφοράς και χώρων. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες αισθήσεις είναι δύσκολος ή πολλές φορές αδύνατος. Αν υπάρχουν ναρκωτικά, ακόμα και επιμελώς κρυμμένα, ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες άλλες παραπλανητικές οσμές, ακόμη και σε ψηλά σημεία, ο σκύλος θα τα εντοπίσει. Κατά τον εντοπισμό τους  αντιδρά ενεργητικά σκαλίζοντας και γαβγίζοντας, ή σύμφωνα με τις νέες τακτικές εκπαίδευσης κάθεται σιωπηλός, αποφεύγοντας έτσι να προκληθούν φθορές σε ξένες περιουσίες.
  3. Περιπολίας (σωματοφυλακή, καταδίωξη, ιχνηλασία ανθρώπων, φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων)  βοηθούν πολύπλευρα το έργο της αστυνόμευσης. Χρησιμοποιούνται σε σημεία που υπάρχει έντονη εγκληματικότητα, αλλά ταυτόχρονα σε σημεία με πυκνή διέλευση κόσμου. Δεν υποκαθιστά τις άλλες μεθόδους αστυνόμευσης αλλά εκσυγχρονίζει, συμπληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης βασιζόμενο στον ψυχολογικό επηρεασμό και στις πραγματικές συνθήκες δράσης. Έχει ανεπτυγμένη κοινωνικότητα και θα επιχειρήσει μόνο κατ’ εντολή, η οποία, βέβαια, θα δοθεί μόνο από το συνοδό του και για εγκληματικές κακουργηματικές ενέργειες.
Στις παραμεθόριες περιοχές οι σκύλοι περιπολίας εκπαιδεύονται παράλληλα και στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών με άριστα αποτελέσματα.

police_dog

Ράτσες και επιλογή σκύλου

Οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικοί Ποιμενικοί, Labrador retrievers και Μαλινουά.

Για την επιλογή εξερευνώνται τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι ικανότητες του κάθε σκύλου ξεχωριστά και στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα από τη ράτσα του.

Τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν είναι ο υποψήφιος για αγορά σκύλος να έχει ηλικία έως δύο έτη, ανεξαρτήτως φύλου, να είναι ιατρικά ελεγμένος και να μην παρουσιάζει δυσπλασίες. Αξιολογούνται και επιλέγονται ικανά σκυλιά, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας.

Τα Λαμπραντόρ χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Είναι σκύλοι χαμηλών τόνων, χωρίς την ενέργεια που απαιτείται στην περιπολία, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυνται για σκύλοι περιπολίας, σε αντίθεση με το Γερμανικό Ποιμενικό και το Μαλινουά, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως. Τα Μαλινουά είναι πολύ δραστήρια, πιο κινητικά και με μεγαλύτερες αντοχές, προσόντα που τα καθιστούν ιδανικά για πεζή περιπολία.

Εκπαίδευση

Σκύλοι από την ηλικία του ενός έτους και πάνω δύναται να εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τα εννέα ή δέκα τους χρόνια, ανάλογα με τις φυσικές τους αντοχές. Οι εγκαταστάσεις, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των εκπαιδευτών της Υπηρεσίας Αστυνομικών Σκύλων καθιστά ικανή την εξ΄ αρχής εκπαίδευση σκύλων.

Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα, με συνεχείς ασκήσεις ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι και οι συνοδοί τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε καλό επιχειρησιακό επίπεδο.

Η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών. Δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής χρήσης του σκύλου. Για παράδειγμα, σε ένα σκύλο περιπολίας υπάρχει αυξημένη απαίτηση στις ασκήσεις βασικής υπακοής και πειθαρχίας. Σημαντική είναι η κατάλληλη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού κέντρου σε έναν χώρο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας, και περιέχει προσομοιώσεις πολυσύχναστων χώρων και εκπαιδευτικά βοηθήματα.

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Μοιραστείτε τη γνώση:

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑